Внимание дядото с куфара си е у дома!

Източник „Свободна Европа“

Софийският апелативен съд (САС) определи на 22.03.2022 домашен арест на пенсионирания служител на ДАНС Пламен Владимиров, който е обвинен като помагач в убийството на снаха си Евгения, за което остава задържан неговият син Орлин Владимиров.

На първа инстанция Пламчето вече е свободен!

 Четири месеца по-късно се оказва, че съдия Иван Коев от СГС  на първа инстанция е приел, че вече не е налице обосновано предположение, че бившият служител на ДАНС е знаел, че синът му ще убие жена си и му е обещал помощ за укриването на тялото ѝ. Затова миналата седмица СГС определя най-леката мярка за неотклонение на Пламен Владимиров – „подписка“.

За щастие все пак апелативните съдии не се съгласяват с определението на СГС, но интересно как съдиите поемат такъв риск и решават, че е намаляла опасността да се извърши ново престъпление. Нека припомним, че и за двамата нямаше никакви данни да са способни на подобно зверство, но все пак са го направили.

Апелативните съдии Пламен Дацов, Димитър Фикиин и Светла Букова обаче се разграничиха от изводите на колегата си Иван Коев и постановиха, че Владимиров трябва да остане под домашен арест. От определението им стана ясно, че няма нужда той да продължи да бъде в следствения с арест заради влошеното си здраве, както и заради намалялата опасност да се укрие или да извърши ново престъпление.

Няколко месеца по късно надъхан от адвокатите си и драпащ да излезе от ареста изведнъж Пламчето променя тезата си.

За разлика от думите му пред СГС през ноември, когато каза, че осъзнава какво е извършил и съжалява „дълбоко“, във вторник Пламен Владимиров вече твърдеше, че няма участие в престъплението, за което е обвинен.

„Не съм участвал в сговор с цел извършване на престъпни деяния със сина ми“, заяви пред апелативните съдии обвиняемият като помагач, добавяйки, че дори не разполага с „физическа възможност“ да участва в подобно престъпление.

Оказва се, че да укриеш убийството извършено от сина ти не е престъпление по българското законодателство…

Апелативните съдии не се съгласиха нито с определението на СГС, нито с тезата на защитата. Те приеха, че разследването все още не е напреднало толкова, че да споделят извода на съдия Коев, че обоснованото предположение за ролята на Пламен Владимиров в убийството напълно е отпаднало.

Съдия Букова посочи, че „няма спор“ по делото, че тялото на Евгения е било укрито от бащата на обвиняемия като фактически убиец. По думите ѝ спорно остава само дали Пламен е знаел предварително за намеренията на Орлин, както и дали действително му е обещал да му помогне за прикриването на престъплението.

За жалост на Пламчето помагачеството в убийство обаче е престъпление.

Ето какво казва НК:
Чл.20
(4) Помагач е този, който умишлено е улеснил извършването на престъплението чрез съвети, разяснения, обещание да се даде помощ след деянието, отстраняване на спънки, набавяне на средства или по друг начин.

Чл. 21. (1) Всички съучастници се наказват с наказанието, предвидено за извършеното престъпление, като се вземат предвид характерът и степента на тяхното участие.

Според САС „изводът за вероятна съгласуваност между двамата обвиняеми все още е валиден“ не само заради показанията на полицаите и психолозите, които са ги разпитвали, а и заради показанията на двете поемни лица, които са участвали в следствен експеримент с Пламен Владимиров. При него той е бил заведен на мястото, на което е намерен куфарът с тялото на снаха му, и е разказал, че си е сложил ръкавици, когато е отишъл в дома на сина си след убийството.

Апелативният съд посочи още, че преди престъплението Орлин е отишъл в Перник и заедно с баща си са оглеждали запустели места край града, където би могло да бъде скрито тялото. Обстоятелство, което бащата е скрил от съпругата си.

Освен това САС добави, че в дома на родителите на Орлин са открити „листа с имена на лица“, които биха могли да имат връзка с мотива за убийството. Засега от прокуратурата са споменавали единствено, че престъплението най-вероятно е извършено от ревност.

Тук бих добавил, предположението, че кой нормален баща ще е способен да помогне на сина си да укрие убийство в рамките на изключително кратко време, освен ако не е бил предварително подготвен за това. Нормален човек би изпаднал в абсолютен шок, но не и Пламчето…защото той е подготвен предварително. Кой нормален баща води сина си да огледат пусти места около Перник освен, ако не е пълен изрод. Всичко това говори за пълна степен на помагачество и обещание да даде помощ на сина си.

В крайна сметка апелативните съдии приеха, че обоснованото предположение за помагачеството на Пламен Владимиров все още е налице, но заради изминалите 4 месеца от ареста му и влошеното му здравословно състояние е намаляла опасността да се укрие или да извърши друго престъпление. Затова постановиха да бъде поставен под домашен арест в жилището си в Перник.

Това което също трябва да се добави е, че съдиите са решили да не слагат гривна за проследяване на Пламчето, защото според тях цитирам „е сериозен човек и осъзнава какво ще стане ако си наруши мярката“. Като сериозен човек той сигурно и осъзнава какви са последствията от това сина му да убие съпругата си, но не прави нищо да го спре, а точно обратното – помага му със съвети и помощ да укрие престъплението. Е явно според съда те вече могат да му имат доверие!