Справедливост има поне засега!

„Този отвратителен акт“. Доживотни присъди за двамата подсъдими за убийството на Евгения

20 октомври 2023


Орлин Владимиров
Орлин Владимиров

Орлин Владимиров и баща му Пламен Владимиров са планирали умишленото убийство на съпругата на сина Евгения Владимирова и изхвърлянето на тялото ѝ в куфар в хвостохранилище край Перник. Това прие в петък Софийският градски съд (СГС) и осъди двамата на доживотен затвор при първоначален специален режим.

Първият беше признат за виновен като физически извършител на убийството, а вторият – като негов помагач, който е знаел предварително за намеренията на сина си и е обещал да му помогне за прикриването на престъплението.

Младата жена беше убита на 13 октомври 2021 г. в дома си в столичния кв. „Лагера“, а съпругът и свекърът ѝ бяха задържани месец по-късно. През това време Орлин Владимиров публично поддържаше версията, че жена му е изчезнала безследно, отивайки на фитнес, като дори даваше медийни интервюта.

Делото срещу двамата започна на първа инстанция в края на 2022 г. и беше съпроводено от серия мълчаливи протести на близки на жертвата с призив подсъдимите да бъдат осъдени на доживотен затвор без право на замяна – най-тежкото наказание в България.

Каква е присъдата

В петък сутринта започнаха финалните пледоарии по делото. След тях председателката на петчленния съдебен състав Вера Чочкова обяви единодушното решение, че баща и син Владимирови са виновни. Само един от съдебните заседатели имаше особено мнение, но не по въпроса за вината, а за размера на наказанието – той искаше доживотен затвор без право на замяна за двамата.

Съдът постанови, че подсъдимите са признати за виновни и по двата пункта на обвинението – че убийството е било планирано предварително и че е било извършено по особено мъчителен за жертвата начин. Мотивът, който посочи прокуратурата, беше ревност от страна на Орлин Владимиров, след като е разбрал, че жена му има извънбрачна връзка.

Пламен Владимиров
Пламен Владимиров

Той и баща му бяха осъдени да заплатят поотделно обезщетения от по 300 хиляди лева на всеки от роднините на жертвата – майка ѝ Капка Чорбанова, баща ѝ Андрей Чорбанов и брат ѝ Николай Чорбанов. На малолетния ѝ син Мартин Владимиров двамата подсъдими трябва да заплатят солидарно сумата от 500 хиляди лева. Освен това те трябва да поемат и над 36 хиляди лева разноски по делото плюс 92 хиляди лева държавна такса за уважените граждански искове.

„Присъдата е постановена не поради липса на смелост и страх от общественото мнение, както заяви защитата на подсъдимите, а защото съдебният състав е убеден във виновността им и в справедливостта на наказанието“, обобщи съдия Чочкова.

Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд (САС) в 15-дневен срок.

Веднага след произнасянето на наказанието съдия Чочкова разпореди на съдебната охрана да задържи Пламен Владимиров под стража и да го закара в Централния софийски затвор. От август миналата година той се намираше на свобода под гаранция от 5000 лева, която сега се отнема в полза на държавата. Синът му Орлин пък е в ареста от първоначалното си задържане през ноември 2021 г., което беше потвърдено в петък от СГС.

Доживотната присъда с право на замяна предполага, че след излежаване на първоначален срок от 20 години зад решетките, осъденият може да поиска наказанието му да бъде заменено с 30-годишна присъда. Това трябва да бъде одобрено от съда, ако той потвърди, че затворникът демонстрира достатъчно признаци на поправяне.

Какви са мотивите

Макар че мотивите за тежките присъди тепърва ще бъдат изготвени от съда в препоръчителния едномесечен срок, съдия Чочкова пожела да аргументира накратко решението на съдебния състав.

От думите ѝ стана ясно, че по случая са събрани достатъчно доказателства, че Орлин Владимиров е удушил съпругата си, като предварително е получил съвети и обещание за помощ да укрие трупа от страна на баща си Пламен. По делото имаше данни, че двамата са отишли да огледат хвостохранилището край Перник сутринта на деня, в който е извършено убийството.

Близки на жертвата мълчаливо вдигнаха нейни снимки по време на пледоариите в петък.
Близки на жертвата мълчаливо вдигнаха нейни снимки по време на пледоариите в петък.

Двамата бяха задържани на 13 ноември 2021 г., след като бяха направили самопризнания в полицията, но в отсъствието на адвокат. Затова показанията на участвалите в беседите с тях двама полицаи не бяха признати от съда за годни доказателства.

Отхвърлени като доказателство бяха и следствените експерименти, при които те бяха показали мястото, където е изхвърлен куфарът с тялото. Съдът обаче кредитира като годни доказателства показанията на поемните лица от следствените експерименти. По думите на съдия Чочкова именно те „достатъчно добре илюстрират съучастническата дейност“ на двамата.

По повод еднаквите наказания на убиеца и неговия помагач тя отбеляза, че независимо, че Пламен Владимиров не е физическия извършител, той носи „огромна вина“, равностойна с тази на сина си Орлин. Причината е, че узнавайки предварително за неговото намерение да убие жена си, бащата не е направил нищо, за да предотврати „този отвратителен акт“, а напротив – спомогнал е за деянието със съвети и обещание за помощ.

Съдия Чочкова отбеляза и „особения цинизъм“, с който двамата подсъдими в продължение на един месец активно са заблуждавали цялата общественост, че Евгения е изчезнала, излизайки от дома си, за да отиде на фитнес.

Съдът напълно отхвърли и тезата, изложена в предишното заседание от Орлин Владимиров, че при спречкване със съпругата си той я е дръпнал, двамата са загубили равновесие и при падането си на земята тя си е ударила фатално главата в ръба на шкаф.

Тази версия се опровергава от съдебно-медицинската експертиза по делото, която категорично определя като причина за смъртта на жената задушаване. Прокуратурата твърди, че Орлин Владимиров е душил жена си с ръце, а впоследствие е довършил убийството, като е омотал главата ѝ с 4 слоя стреч фолио.

https://www.svobodnaevropa.bg/a/evgenia-ubiistvo-delo-prisada-orlin-vladimirov-plamen-vladimirov/32646964.html