Мерзост!

Евгения Владимирова, която в края на 2021 г. беше намерена убита и изхвърлена в куфар в безлюдна местност край Перник, е била умъртвена от своя съпруг Орлин Владимиров. Това призна самият той в четвъртък пред Софийския градски съд (СГС), след като за пръв път пожела да даде обяснения по делото за убийство срещу него и баща му Пламен Владимиров.

Основният подсъдим отрича да е планирал предварително престъплението, каквото е обвинението срещу двамата, а твърди, че при скарване с жена си двамата са паднали и тя си е ударила фатално главата в ръба на шкаф.

Думите му обаче противоречат на съдебно-медицинска експертиза по делото, според чиито заключения жертвата е била удушена чрез омотаване на няколко слоя стреч фолио около главата. Полицаи, работили по случая, пък вече свидетелстваха пред съда, че Владимиров-младши е разказал по време на провеждани беседи с него в полицията, че първо е душил съпругата си с ръце, но не е успял да я убие и затова накрая е използвал фолио.

Делото срещу Орлин и Пламен Владимирови започна на първа инстанция през декември 2022 г. Убийството на 33-годишната Евгения Владимирова беше извършено на 13 октомври 2021 г., но беше разкрито месец по-късно. Мъжът ѝ първоначално твърдеше, че тя е отишла на фитнес и повече не се е прибрала. Дори участваше в търсенето ѝ заедно с нейни роднини и приятели. Орлин Владимиров направи и няколко медийни изяви преди да бъде арестуван и обвинен.

Той беше привлечен към наказателна отговорност като извършител, а баща му Пламен – като помагач. Впоследствие обвиненията им бяха променени по най-тежката хипотеза от Наказателния кодекс, която предвижда за умишлено убийство, извършено по особено мъчителен начин, от 20 до 30 години зад решетките, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

„Тогава разбрах, че съм я убил“

Орлин Владимиров се намира в следствения арест от задържането си през ноември 2021 г. Досега той отказваше да дава обяснения пред съда. Направи го в последното заседание на СГС по делото, преди да започнат финалните пледоарии на страните. Обясненията му бяха кратки, в рамките на няколко минути, през които той не заяви, че съжалява за извършеното.

Подсъдимият каза, че на 13 октомври 2021 г. двамата с Евгения са се скарали, след което тя се е обърнала и посегнала към масата, за да вземе чаша. По думите му с едната си ръка той хванал дясната ѝ ръка, с която държала чашата, а с другата си я сграбчил за врата. Тогава двамата загубили равновесие и паднали, като при падането жената си ударила главата в ръба на шкафа с телевизора. След това тя останала да лежи на земята „безжизнена“, каза Владимиров-младши.

„Тогава разбрах, че съм я убил“, заяви Орлин пред съдебния състав, председателстван от съдия Вера Чочкова.

Пламен Владимиров (вляво) отказва да говори пред медиите.
Пламен Владимиров (вляво) отказва да говори пред медиите.

Той добави, че след това си е представил, че синът им ще се върне и ще види тази гледка, затова започнал да чисти кръвта – първо с моп, а след това и със своята тениска. Подсъдимият каза още, че си е представил, че детето, ще бъде „ужасено“ и затова е направил всичко останало. Владимиров не поясни дали има предвид, че по тази причина в продължение на месеци се преструваше, че издирва жена си, включително даваше и медийни интервюта.

След това той отказа да коментира повече подробности и на няколко пъти отказа да отговаря на въпроси на съда. Съдия Чочкова го попита и дали би разказал подробности от семейния си живот с Евгения, но подсъдимият отказа.

„Безпредметни“ доказателствени искания

След неговите обяснения братът на жертвата Николай Чорбанов поиска съда да санкционира един от адвокатите на защитата – Камен Михалков. Той посочи като причина неетичното му поведение, най-вече искане за ексхумация на тялото на убитата, което съдът отхвърли на миналото си заседание.

Михалков пък отвърна, че е бил заплашван от близки на жертвата. Той потвърди, че е подал сигнали срещу тях за лъжесвидетелстване, но отхвърли твърденията на Чорбанов, че с поведението си цели да причинява допълнителна болка на роднините на жертвата. След кратка размяна на реплики на по-висок тон между двете страни, съдия Чочкова успя да въведе ред.

Последва искане от защитата за нова експертиза, която да изследва дали върху описания от Орлин шкаф в дома им има следи от кръв. Адвокатите на подсъдимите настояха да бъдат направени две нови изследвания – едното да установи дали евентуално тази кръв е на жена, както и дали евентуално ДНК профилът ѝ съвпада с този на жертвата.

В подкрепа на това свое искане защитата представи пред съда 9 снимки на въпросния шкаф, на които твърдеше, че се виждат следи от кръв по единия от ръбовете му. Не стана ясно кога са били направени тези снимки. Беше уточнено единствено, че те са предоставени от подсъдимия Пламен Владимиров.

Роднини и близки на убитата Евгения Владимирова се събират на мълчалив протест пред Съдебната палата с искане за доживотни присъди за двамата подсъдими преди всяко заседание по делото.
Роднини и близки на убитата Евгения Владимирова се събират на мълчалив протест пред Съдебната палата с искане за доживотни присъди за двамата подсъдими преди всяко заседание по делото.

След кратко съвещание СГС отхвърли и искането за санкция на адвокат Михалков, и това за допълнителна експертиза. Според мотивите, представени от съдия Чочкова, веднага след изчезването на Евгения Владимирова от семейния апартамент са били иззети „всички вещи и находки, евентуално свързани с изчезването“, а по делото са изготвени биологически и ДНК експертизи.

Съдия Чочкова определи евентуалното извършване на нов оглед на апартамента, близо две години след убийството, като „безпредметно“. Тя добави, че дори и да бъдат намерени нови находки, те биха били „изначално компрометирани“, тъй като оттогава досега в жилището са влизали „множество други лица“.


https://www.svobodnaevropa.bg/a/orlin-vladimirov-prizna-che-e-ubil-evgenia/32614166.html